fbpx

Blog

Novosti i aktualne vijesti iz svijeta financija.

Članak u Jutarnjem listu – Ivica Brlic

SAVJETUJEMO MILIJUNAŠA ‘Ne troši više od 2 – 3% godišnje od tih 100 milijuna. I to se može spiskati’

Sretni Hrvat koji je na Eurojackpotu dobio astronomskih 132 milijuna kuna , savjetuju financijski i investicijski stručnjaci, za početak ne bi trebao napraviti ništa, već novac staviti u banku i pričekati godinu do dvije da mu se slegnu dojmovi i prođe euforija.

– Neiskusne osobe mogu misliti da se taj novac ne može potrošiti, no i Mike Tyson je, primjerice, spiskao 400 milijuna dolara i bankrotirao. Za početak ne bi trebao ulagati jer bi lako mogao pogriješiti i izgubiti novac – smatra Hrvoje Prpić, naš poznati investitor i jedan od osnivača mreže poslovnih anđela.

Start-up i poljoprivreda

Također, savjetuje Prpić, trebao bi maksimalno godišnje trošiti dva do tri posto tog iznosa, ne više od toga, jer to pravilo vrijedi i u poslovnom svijetu. Nakon što osoba odluči investirati u poslovanje, trebala bi se držati još jednog pravila – novac podijeliti na tri dijela. Jednu trećinu staviti u banku, drugu može uložiti u državne obveznice (možda i u autoceste budu li se na taj način monetizirale) ili u sigurne dionice. A s ostatkom, kaže Prpić, može se “igrati”, odnosno ulagati u posao.

– Ja bih ulagao u start-up tvrtke, ali to ne znači da je to za svakoga pametno. Zanimljiva su ulaganja i u poljoprivredu, kao i u turizam. No, opet bi trebalo na više strana uložiti novac, jer u svakom trenutku neki od tih biznisa može propasti. Zato je važno da se osigurate s jednom trećinom novca u banci – poručuje Hrvoje Prpić.

Ivica Brlić, osobni financijski savjetnik, našem je milijunašu predložio nekoliko koraka za oplođivanje novca. Prvi i najjednostavniji bi bio oročiti tih više od 100 milijuna kuna (nakon što država uzme porez) u banci. Za taj bi se iznos, kaže Brlić, moglo jako dobro pregovarati u bankama.

– Uzmimo samo primjer da se dobije kamata od pet posto godišnje, što je na granici inflacije, u tom se razdoblju zaradi 5 milijuna kuna – navodi Brlić.

U svakom slučaju, pametno bi bilo otvoriti nekoliko štednji na nekoliko ugovora.

Ulaganje u fondove

– Kada imamo 5 milijuna kuna godišnje samo od kamata, taj se novac može iskoristiti za investiranje na tržištu, ovisno o tome što investitora zanima i je li spreman na manji ili veći rizik – kaže Brlić.

Postoji mogućnost ulaganja i u osiguravajuća društva gdje su za klasične ugovore godišnje kamate od tri posto, a za one povezane s investicijskim fondovima 10 posto. Može se ulagati i u mirovinske fondove, odnosno treći stup, s godišnjim prinosom od šest do sedam posto.

I 10 milijuna je dosta

Ovisno o interesu investitora, savjetuje Brlić, pametno je ulagati i u plemenite metale, zlato, srebro, dijamante, zatim u pokretanje vlastitog ili zajedničkog biznisa, a može se, naravno, uložiti i u nekretnine.

– Sve su ovo mogućnosti koje postoje, ali prije ulaganja potrebno je točno znati svoj cilj. Treba se zapitati što zapravo želim postići, te koliko dugo želim investirati. A ono što je svakako moguće, bez velikih rizika, na 100 milijuna kuna ostvariti godišnji prinos do 10 posto, što iznosi 10 milijuna kuna godišnje – zaključuje ovaj financijski savjetnik.

S iznosom od 10 milijuna kuna godišnje samo od kamata naš srećković može investirati, graditi kuće, kupovati automobile, otvarati nova radna mjesta investirajući u kvalitetne poslove te pritom jako, jako kvalitetno i dobro živjeti. A uz sve to, ostaje mu još 100 milijuna kuna na računu.

Financijsko savjetovanje i planiranje osobnih financija.